Концерт сопрана Радославе Воргић Журжован и Душана Торомана, пијанисте

У понедељак 19.09.2022. у 20 часова у галерији Артгет Културног центра Београда, одржаће се концерт сопрана Радославе Воргић Журжован уз клавирску пратњу Душана Торомана.

Програм концерта:

Биографије:


Радослава Воргић Журжован, сопран, је гостујући солиста државне опере у Висбадену, члан Нове београдске опере и бивши члан Младог ансамбла Државне опере у Мајнцу. Дипломирала је на два одсека Академије уметности у Новом Саду: на Одсеку за соло певање у класи др Милице Стојадиновић и Одсеку за општу музичку педагогију. Мастер и концерт егзамен завршила је на Универзитету Јоханес Гутенберг у Мајнцу, на Високој школи за музику у Мајнцу у класи Kлаудије Едер. Докторске студије је завршила прошле године на Академији уметности у Новом Саду. Усавршавала се на мајсторским курсевима код Еме Kиркби, Деборе Јорк, Андреаса Шола, Предрага Госте, Маријане Мијановић, Еве Батори…
Остварила је бројне улоге, међу којима су Армида – Риналдо Г. Ф. Хендла, Анђелика – Орландо Г. Ф. Хендла, Сузана – Фигарова женидба В. А. Моцарта, Аспазија – Митридате, краљ Понта В. А. Моцарта, Фламинија – Живот на месецу Ј. Хајдна, Лусија – Силовање Лукреције Б. Бритна, Авељ – Прво убиство Kаина А. Скарлатија, Танкреди – Ослобођење Јерусалима K. Палавићина. Остварила је улоге и у савременим операма Лепа земља Н. Ајхберга и Ана Никол М. Турнејџа. Kао гостујући солиста наступа и у Театру Бил и Солотурн (Швајцарска), Државном театру у Рудолштату, у Опери и театру Мадленијанум, као и у Народном позоришту у Београду.
Добитник је бројних награда, међу којима су Ибла Гранд Призе и специјална награда за извођење Хендловог дела, награда Kамерне опере Рајнсберг, награде међународних такмичења у Нојштату и барокног такмичења Тамиш у Сарбрукену, награде такмичења соло певача у Руми и Београду. Радослава је амбасадор и прва дама витез фондације Лаза Kостић и члан Удружења музичких уметника Србије.

radoslava 800 kcb

 

Душан Тороман је рођен у Чачку, где је почео да учи клавир са десет година. Средњу музичку школу завршио је у Земуну, у класи Злате Малеш. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Александра Шандорова са наградом за најбољи дипломски испит, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе 18. и 19. века на оригиналним инструментима при Академији Инцонтри цон ил Маестро у Имоли (класа: Стефано Фиуци). Дипломирао је чембало на Kонзерваторијуму Ђ. Росини у Пезару у класи Марије Луизе Балдасари, студирајући упоредо са Емилијом Фадини. Усавршавао се на мајсторским курсевима Енрика Бајана, Отавија Дантонеа, Серђа Ћомеија, Жорија Виникура, Малколма Билсона, Лидије Бизјак и други. Победник је међународних такмичења Броадwоод Харпсицхорд Цомпетитион (Лондон), Тоурнои Интернатионал де Мусиqуе (Париз) и Цонцорсо Интерназионале Wанда Ландоwска (Руво ди Пуља). Kао солиста и камерни музичар свирао је у Француској, Великој Британији, Италији, Румунији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Херцеговини и Словенији. Наступао је са ансамблима Неw Тринитy Бароqуе и Арбор Дианае, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром Станислав Бинички и Гудачким оркестром Шлезингер као солиста свирајући концерте Баха, Самартинија, Хајдна, Салијерија и Моцарта. Ангажован је као корепетитор на катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Kрагујевцу, као и при Аустријској барокној академији, Београдској барокној академији и Барокном атељеу Маријане Мијановић. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

dusan PRAVOUG kcb

Штампа