Аудио снимак концерта виолинисткиње Јоване Стошић

Јоване Стошић je добитницa награде за најбољег младог уметника УМУС-а за 2019.годину. 

Франсис Пуланк - Виолинска соната

Клавирска сарадња Теа Андријић

 

 

Биографија Јоване Стошић

Јована Стошић рођена је 1992. године у Ћуприји. Почела је да свира виолину са 6 година, у „Школи за музичке таленте у Ћуприји, где је завршила основно и средње музичко образовање у класи проф. Татјане Бошковић и проф. Јована Богосављевића. У име Краљевског Дома Карађорђевића јој је на Белом двору уручена нагрда за ученика генерације (2007/08.) Добитник је награде за најбољи дипломски испит Школе за музичке таленте у школској 2007/08. Наступала је на концертима школе у земљи и иностранству, као солиста, камерни музичар и као концертмајстор. Основне и Мастер академске студије завршила је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи ред. проф. Гордане Матијевић-Недељковић. Завршила је и Специјалистичке академске студије, одсек Виолина, на ФМУ у Београду у класи ред. проф. Гордане Матијевић-Недељковић. Тренутно је на завршној години Докторских академских студија, одсек Виолина, у класи ванр. проф. Марије Шпенглер.

Добитница је аустријске стипендије за летње усавршавање у Аустрији на летњој академији "Internationale sommerakademie Prag-Wien-Budapest" 2009. Добитница награде из фондације "Мерима Драгутиновић" као најбољи дипломирани студент виолине студијског програма гудачких инструмената у академској 2012/13. години. Такође је добитница првих награда, републичких и интернационалних такмичења (међународно такмичење у Нишу, Стрингфест у Сремској Митровици, Републичко такмичење музичких и балетских школа). Добитница је Гран-при награде Међународног Фестивала словенске музике 2019. Добитница је Сокој конкурса 2019. где је у оквиру свог пројекта „Музика српских аутора за виолину и клавир“ извела дела Ј. Славенског, Љ. Марић, М. Живковић, М. Михајловића и И. Јевтића на концертима у Београду, Новом Саду и Ужицу.

Остварила је запажене наступе не само у оквиру класе и Катеде, већ и бројне самосталне солистичке концерте у нашим најистакнутијим салама: Задужбина Илије М. Коларца (Музичка галерија и Велика дрворана), Гварнериус-Центар лепих уметности Јована Колунџије, САНУ- Галерија Српске академије наука и уметности, ДКЦБ- Дечји културни центар Београда, Галерија АРТГЕТ, Сава Центар, Кућа Ђуре Јакшића, СКЦ- Студентски културни центар, Музеј Народног позоришта, Модерна галерија Лазаревац, Културни центар ‚Милош Црњански‘, Сала Градске Куће Ужице… Свирала је као солиста са камерним оркестром Камерата Сербика на Новогодишњем концерту у великој сали Сава Центра. Такође је наступала и као солиста уз пратњу камерног гудачког оркестра БГО Душан Сковран у Великој дворани Коларчеве задужбине, изводивши виртуозни комад, Интродукцију и рондо капричиозо од Камиј Сен-Санса. Наступала је у земљама: Србија, Словенија, Аустрија, Италија, Француска, Црна Гора, Јерменија, Македонија, Немачка, Холандија, Кина... Учествовала је на фестивалима: БЕМУС, Моцартини Фестивал 2007. у Италији, Espressivo Music Festival 2010. Цетиње, Марибор Фестивал 2014 у Словенији, Опероса Опера Фестивал 2016. год. Херцег Нови, Трибина композитора 2016. Београд, Мокрањчеви дани 2017. Неготин, Фестивал Руске музике Бољшој на Мокрој Гори 2015,2016, 2017. и 2018. год, Интерфест 2017. Македонија, Кustendorf Classic 2019. Дрвенград, Мишићеви Дани 2019. Мионица...

Као Сарадник у настави на Студијском програму Извођачке уметности-модул Виолина, била је ангажована на Факултету музчке уметности у Београду, у академској 2014/2015. години. У оквиру пројекта “Сусретања” је позвана од Факултета Уметности Универзитета у Приштини, Звечан-Косовска Митровица да одржи концерт и Мастер клас. Као концертмајстор је наступала са Опероса Студио Оркестром. Била је члан камерног оркестра Свети Ђорђе, са којим је наступала и као концертмајстор. Још као студент била је ангажована у оркестрима БГО Душан Сковран , Камерата сербика, Метаморфозис и Макрис. Члан је америчког камерног оркестра Classical Concert Chamber Orchestra, са којим је наступала, и даље наступа у многим концертним дворанама широм света: (Salle Gaveay -Paris, La Halle aux Grains-Toyloyse, Basilique de Foyrviere-Lyon, Theatre Salle Poriel-Nancy, Teatro Carlo Felice-Genova, Auditorium RAI-Torino, Auditorium di Milano-Milano, Teatro Sociale-Mantova, Hangzhoy Grand Theater-Hangzhoy, Shaohing Grand Theater-Shaohing, Jinhya Theater-Jinhya, Ningbo Grand Theater-Ningbo, Zhoyshan Theater-Zhoyshan, Hyzhoy Grand Theater-Hyzhoy и многим другим).

Члан је реномираног гудачког квартета “Мокрањац” са којим наступа у земљи и иностранству.

Члан је Удружења Музичких Уметника Србије.

Усавршавала се на мајсторским курсевима код Хагaи Шахам, Естер Перењи, Дејвид Такено, Дмитри Семсис, Игор Петрушевски, Љубомир Михаиловић, Маја Јокановић, Владислав Бобић, Весна Станковић, Гордан Николић, Јован Колунџија.

 

Штампа